Domowe gofry
Gofry to idealny pomysł zarówno na śniadanie jak i kolacje. Te pyszności można podać również jako przekąskę, no i oczywiście deser dla największych łasuchów. Ten prosty przepis na domowe gofry spodoba się każdemu, nie wymaga dużo pracy, ani czasu. Co najważniejsze do przygotowania tych chrupiących smakowitości niepotrzebne są praktycznie żadne umiejętności. Jedyne czego potrzebujemy to gofrownica, kilka łatwodostępnych składników, no i odrobina chęci. Zaczynajmy.
Potrzebne składniki
– 2 szklanki mąki pszennej
– 1 łyżka cukru
– 1.5 szklanki mleka
– szczypta soli
– 1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Najpierw należy oddzielić żółtka od białek i zostawić je w osobnych naczyniach. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, można ją wcześniej przesiać. Nie jest to jednak konieczne. Do maki wlewamy mleko, mieszając cały czas energicznie. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy do niej żółtka, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz olej. Ponownie mieszamy wszystkie składniki. Można użyć do tego miksera lub blendera, co ułatwi nam pracę. Po uzyskaniu gładkiej masy odstawiamy ją na chwilę. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie pianę dodać do wcześniej przygotowanej masy. Należy pamiętać, by robić to delikatnie i powoli. Gdy zrobimy to zbyt szybko i za mocno nasze gofry nie będą delikatne i puszyste. A dokładnie takie mają być.
Rozgrzewamy gofrownice do wymaganej temperatury w zależności od producenta. Odpowiednie porcje masy nalewamy na gofrownice i pieczemy do uzyskania chrupiących i zarumienionych gofrów. Po wyjęciu ich z gofrownicy należy zaczekać kilka minut, aby ostygły. Następnie posypać je cukrem pudrem, dodać owoce lub według upodobań polewę, albo ulubione kremy.
Gofry to przysmak, który chyba wszystkim kojarzy się z wakacjami nad morze. Ten prosty przepis na domowe gofry sprawi, że wszyscy, którzy ich zasmakują, przypomną sobie dokładnie ten smak znad morza.
Smacznego!